ŠVEDSKE MESNE OKRUGLICE
Sastojci:
OKRUGLICE
• 3 fete kruha
• 120 ml vrhnja za kuhanje
• 2 žlice maslaca
• 1 crveni luk
• 300 g mljevene govedine
• 300 g mljevena junetina
• 140 g mljevena svinjetina
• 1 žlica smeđeg šećera
• žličica soli
• papar
• muškatni oraščić
• đumbir u prahu
• 1 jaje
• 50ml goveđeg temeljca
UMAK
• 2 šalice goveđeg temeljca
• 2 žlice glatkog brašna
• 100 g kiselog vrhnja
• sol, papar
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kruh sa vrhnjem i ostavite smjesu desetak minuta da odstoji.
U tavi otopite žličicu masla te stavite crveni luk da se propirja.
Propirjani luk premjestite u veću posudu, pa dodajte unutra meso, šećer, sol, začine i jaja. Sve promiješajte da se sastojci sjedine. Zatim dodajte kruh sa vrhnjem te i to dobro umiješajte.
U tavi opet otopite malo maslaca.
Od jedne žlice smjese oblikujte okruglice i pržite ih u tavi sve dok ravnomjerno ne posmeđe sa vanjske strane.
Iza toga okruglice prebacite u lim za pečenje, prelijte ih sa ¼ temeljca, prekrijte folijom i pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici ) na 175°C 40 minuta.
Preostali umak od pečenja okruglica prelijte u tavu, umiješajte brašno i zagrijavajte na srednjoj vatru dok umak ne poprimi zlatnu boju. Zatim postepeno doljevajte temeljac uz stalno miješanje. Kuhajte oko 5 minuta tj.dok se umak ne zgusne. Začiniti sa soli i paprom prema ukusu.
Netom prije serviranja umiješajte kiselo vrhnje.
Poslužite uz pire krumpir i džem od brusnice.
https://www.recepti-svijeta.com
OKRUGLICE
• 3 fete kruha
• 120 ml vrhnja za kuhanje
• 2 žlice maslaca
• 1 crveni luk
• 300 g mljevene govedine
• 300 g mljevena junetina
• 140 g mljevena svinjetina
• 1 žlica smeđeg šećera
• žličica soli
• papar
• muškatni oraščić
• đumbir u prahu
• 1 jaje
• 50ml goveđeg temeljca
UMAK
• 2 šalice goveđeg temeljca
• 2 žlice glatkog brašna
• 100 g kiselog vrhnja
• sol, papar
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kruh sa vrhnjem i ostavite smjesu desetak minuta da odstoji.
U tavi otopite žličicu masla te stavite crveni luk da se propirja.
Propirjani luk premjestite u veću posudu, pa dodajte unutra meso, šećer, sol, začine i jaja. Sve promiješajte da se sastojci sjedine. Zatim dodajte kruh sa vrhnjem te i to dobro umiješajte.
U tavi opet otopite malo maslaca.
Od jedne žlice smjese oblikujte okruglice i pržite ih u tavi sve dok ravnomjerno ne posmeđe sa vanjske strane.
Iza toga okruglice prebacite u lim za pečenje, prelijte ih sa ¼ temeljca, prekrijte folijom i pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici ) na 175°C 40 minuta.
Preostali umak od pečenja okruglica prelijte u tavu, umiješajte brašno i zagrijavajte na srednjoj vatru dok umak ne poprimi zlatnu boju. Zatim postepeno doljevajte temeljac uz stalno miješanje. Kuhajte oko 5 minuta tj.dok se umak ne zgusne. Začiniti sa soli i paprom prema ukusu.
Netom prije serviranja umiješajte kiselo vrhnje.
Poslužite uz pire krumpir i džem od brusnice.
https://www.recepti-svijeta.com