Kako sam neku večer pripremala pizzu, ostalo mi je šampinjona koje sam morala iskoristiti. Odlučila sam napraviti ukusnu galette sa šampinjonima uz dodatak posnog sira, mozzarelle te domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Rezultat je odličan, ukućani su oduševljeni tako da sam sigurna da ću je pripremati još bezbroj puta. Vrlo je jednostavna i ne zahtjeva puno provedenog vremena u kuhinji!
Sastojci za tijesto:
100 grama glatkog brašna
80 grama pšeničnog brašna (može bilo koje drugo)
prstohvat soli
100 grama maslaca
60 ml hladne vode
80 grama kiselog vrhnja
2 žlice limunovog soka
Sastojci za nadjev:
100 grama šampinjona
100 grama posnog sira
2-3 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
120 grama kiselog vrhnja
20 grama parmezana
1 loptica mozzarelle
prstohvat soli
prstohvat papra
malo nasjeckanog bosiljka
2 žumanjka za premaz
Postupak:
Maslac, koji mora biti hladan (nikako na sobnoj temperaturi), izrežite na listiće i utrljajte u brašno kojem ste prethodno dodali sol. Dodajte sve ostale sastojke i zamjesite tijesto, zamotajte ga u foliju te stavite u hladnjak na 30 minuta dok pripremate nadjev. Posni sir pomješajte sa kiselim vrhnjem, parmezanom i maslinovim uljem. Smjesi dodajte prstohvat soli i papra te malo nasjeckanog češnjaka i bosiljka. Pećnicu zagrijte na 200C. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka te ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Premjestite tijesto na podložak na koji ste prethodno stavili papir za pečenje (ja sam koristila donji dio okruglog kalupa za torte). Na tijesto lagano žlicom nanesite smjesu od sira, ostavljajući oko 2-3 cm praznog prostora na rubovima. Na smjesu raspodjelite nasjeckane šampinjone i preko njih komadiće mozzarelle. Rubove tijesta premažite sa razmućenim žumanjcima i pospite sa malo sezama. Pecite 30-40 minuta, a nakon što se ispeče, ostavite da se ohladi. U slast!