KIYMALI PIDE - PUNJENE TURSKE POGAČICE
Sastojci:
Tijesto:
500 gr brašna,
1 vrećica kvasca,
300 ml toplog mlijeka,
50 ml ulja,
so
Fil: 400 gr mljevene junetine,
1 glavica crnog luka,
2 paprike,
1 paradajz,
peršun,
so,
biber,
mješavina začina,
mljevena crvena paprika
Priprema:
U brašno dodati kašičicu soli i kvasac, pa zamijesiti tijesto srednje mekoće- sipajući toplo mlijeko i ulje. Tijesto ostaviti da odmori oko 1 sat. Na malo maslinovog ulja prodinstati sitno sjeckan crni luk i sitno sjeckane paprike. Dodati faširano meso. U prodinstano meso dodati i sitno sjeckan, oljušten paradajz, so, biber, mješavinu začina i crvenu papriku. Pred sam kraj dodati i sitno sjeckan peršun. Od tijesta napraviti 8 loptica. Na pobrašnjenoj podlozi svaku lopticu razvaljati na veličinu palačinke. Na jednu polovinu tijesta staviti 2 kašike fila, ostaviti malo prostora oko ivica tijesta. Preklopiti drugom polovinom tijesta i zavrnuti malo krajeve. U većoj tavi zagrijati ulje, pa pržiti po 2 pogače, dok ne porumene sa obje strane! Poslužiti tople, uz čašu jogurta!