PASTA KARBONARA - ITALIJANSKI SPECIJALITET

Sastojci

  • Za 4 osobe kao prvo jelo: 400 g durum paste (najbolje kratke, npr. pene rigate)
  • 200 g dimljenog svinjskog obraza (ja koristim dimljenu slaninu, jer je manje masna)
  • 2 cela jajeta
  • 3-4 kašike pavlake za kuvanje (fakultativno)
  • biber i ljuta papričica
  • 2 pune kašike struganog sira pekorino romano (u nedostatku stari ovčiji kačkavalj)
  • 3 kašike struganog parmezana (grana padano)

Priprema

Obraz ili slaninu iseckati na kockice i propržiti u tiganju zajedno sa ljutom papričicom po ukusu, svežom ili suvom). Nije potrebno dodavati ulje, jer slanina pusti masnoću. Ne prepržiti da ne postane tvrda. U činiji dobro ulupati jaja i pavlaku, prstohvat bibera i sireve.
U veliki lonac staviti 4l vode, kad počne da vri ubaciti 2-3 šake krupne soli i ubaciti pastu. Kuvati prema uputstvu, a pred kraj zahvatiti 1/2 kutlače vode u kojoj se kuva i ubaciti u masu od jaja uz neprestano mešanje. Procediti pastu i u isti lonac ubaciti proprženu slaninu, sipati odozgo pastu, promešati na vatri i ugasiti vatru. Sipati odozgo masu od jaja i sira i dobro promešati. Služiti. Prijatno!
Zbog konzistencije preliva, bolja je kratka pasta, nego špageti, lakše se meša i ne lepi se. Nikako ne koristiti kiselu pavlaku, koja je u italijanskoj kuhinji potpuno nepoznata. Jaja umešati isključivo na ugašenoj vatri, jer ne smeju da se pretvore u kajganu.
 Prijatno!

Paypal donacija

Popularni postovi