PASTRMAJLIJA - PITA
Tradicionalni makedonski specijalitet, a najpoznatije su štipska, kočanska, veleška pastrmajlija..pastrma je ustvari sušena ovčetina i stavlja se jako malo na pitu jer ima dosta jak ukus, tek da mu da šmek..
500 g brašna
1 kvasac
1 kašičica soli
1 kašičica sirćeta
500 g svinjskog mesa
malo pastrme
5 jaja
biber, aleva paprika, origano, so
Meso se isecka na kockice, začini i ostavi da prenoći u frižideru..
Od brašna, soli, kvasca, ulja i mlake vode umesiti meko testo i ostaviti da naraste 15 min..potom se razvuče prst debljine i stavi na podmazan pleh..odozgo poređati meso i pastrmu, ivice testa naglasiti radi lepšeg izgleda i ostaviti tako još 15 min..peći oko 20 min na srednjoj temperaturi, pa pred kraj preliti umućenim jajima i peći dok ne dobiju zlatno žutu boju..
Poslužiti uz ljute feferone i kiselo mleko
http://www.vojvodina.cafe
500 g brašna
1 kvasac
1 kašičica soli
1 kašičica sirćeta
500 g svinjskog mesa
malo pastrme
5 jaja
biber, aleva paprika, origano, so
Meso se isecka na kockice, začini i ostavi da prenoći u frižideru..
Od brašna, soli, kvasca, ulja i mlake vode umesiti meko testo i ostaviti da naraste 15 min..potom se razvuče prst debljine i stavi na podmazan pleh..odozgo poređati meso i pastrmu, ivice testa naglasiti radi lepšeg izgleda i ostaviti tako još 15 min..peći oko 20 min na srednjoj temperaturi, pa pred kraj preliti umućenim jajima i peći dok ne dobiju zlatno žutu boju..
Poslužiti uz ljute feferone i kiselo mleko
http://www.vojvodina.cafe