SVINJSKI VRAT U SPECIJALNOM UMAKU
Ukoliko želite da obradujete vaše ukućane ili vam dolaze gosti pripremite svinjski vrat iz rerne u ovom umaku i apsolutno garantujem zadovoljstvo. Propržen vrat kada se potopi u kombinaciju luka, šargarepe i začina, pa sve prokrčka dodatno u rerni prosto se topi u ustima, a meso je mekano kao puter.
Sastojci:
- 1,3 kg svinjskog vrata
- 2 glavice crnog luka
- 1 velika šargarepa ili dve manje
- 100 gr svežeg spanaća
- 100 ml ulja
- brašno ( objašnjeno u receptu )
- 1 kašika suvog začina
- malo soli
- pola kašičice bibera
- 1 kašičica ljutog senfa
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašičica sušenog peršunovog lista
- i opciono 2 kašike ribanog parmezana
Priprema:
Mesu skinuti kosti pa ga blago tučkom izlupati i posoliti.
Ostaviti da dostoji 10 – 15 minuta.
Zagrejati ulje u tiganju, na jačoj vatri, ali ne na najjačoj pa uvaljati meso sa obe strane u brašno i propržiti ga po 5 minuta sa svake strane.
Dok se meso prži očistiti luk i iseckati ga ili ga samleti pa sa malo ulja i punom čašom vode staviti da se dinsta, dodati i suvi zečin.
Posle 5 minuta narendati i šargarepu, pa doliti ako je potrebno još malo vode i nastaviti dinstanje.
Posle 10 minuta dodati opran i iseckan spanać pa prodinstati još sve nekih 2 – 3 minute.
Skloniti sa vatre.
Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
U vatrostalnu tepsiju staviti pola smese sa lukom, birati gušće, da voda, tj savt od dinstanja ostane u šerpi.
Preko poslagati ispržen vrat.
Čašu vode, kašiku brašna, senf, kiselu pavlaku, parmezan, biber i peršun pomešati pa izmutiti.
Sve to dodati u šerpu u kojoj je preostali saft i luk pa sve preliti preko mesa.
Staviti u rernu nekih 30 – 45 minuta.
Poslužiti toplo.