ZELNIK - MAKEDONSKA PITA SA LISNATIM TIJESTOM I PRAZILUKOM
(pita od lisnatog testa sa prazilukom)
za lisnato testo:
600-800 g brašna, mekog
ulje
300-500 ml mlake vode
kvasac
margarin
so, šećer
za nadev:
4-5 struka praziluka
200 g sira
5-6 jaja
ulje
U veći sud sipati brašno, pa napraviti udubljenje i u to sipati narasli kvasac i dolivati mlaku vodu uz stalno mešenje dok se ne dobije meko, glatko testo..gotovo testo se podeli na dva dela, nejednaka..veći deo ide na dno tepsije..
oba dela testa razvući što tanje, premazati margarinom, pa preklopiti kao paketić, umotati u alu foliju i staviti u frižider dvadesetak minuta.
potom veći deo testa razvući malo više od veličine pleha za pečenje i prekriti pleh..preko toga staviti nadev od proprženog praziluka, sira i jaja, a odozgo razvučenu drugu koru..isto je malo više razvući da može da se nabora..spojiti ivice testa i formirati kao venčić okolo..preko pite naseckati malo margarina i peći na 180-200 stepeni.
http://www.vojvodina.cafe
za lisnato testo:
600-800 g brašna, mekog
ulje
300-500 ml mlake vode
kvasac
margarin
so, šećer
za nadev:
4-5 struka praziluka
200 g sira
5-6 jaja
ulje
U veći sud sipati brašno, pa napraviti udubljenje i u to sipati narasli kvasac i dolivati mlaku vodu uz stalno mešenje dok se ne dobije meko, glatko testo..gotovo testo se podeli na dva dela, nejednaka..veći deo ide na dno tepsije..
oba dela testa razvući što tanje, premazati margarinom, pa preklopiti kao paketić, umotati u alu foliju i staviti u frižider dvadesetak minuta.
potom veći deo testa razvući malo više od veličine pleha za pečenje i prekriti pleh..preko toga staviti nadev od proprženog praziluka, sira i jaja, a odozgo razvučenu drugu koru..isto je malo više razvući da može da se nabora..spojiti ivice testa i formirati kao venčić okolo..preko pite naseckati malo margarina i peći na 180-200 stepeni.
http://www.vojvodina.cafe