MARINIRANI SVINJSKI VRAT U SOSU S KAJMAKOM
Sastojci
- 600 g svinjskog vrata
- 50 g maslaca
- 2 ispasirana čena bijelog luka
- 2 cm izrendanog, svježeg, korjena đumbira
- 100 ml bijelog vina
- 100 g kisele pavlake
- 1 puna kašika kajmaka
- 1/2 kg krompira
Marinada:
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika vorčester sosa
- 1 kašika kari sosa
- 2 kašičice čili sosa
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica dižon senfa
- 1 kašičica bibera sa bijelim lukom
- 1 kašičica dimljene aleve paprike
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema
Marinada: Sve sastojke za marinadu staviti u manju posudu i, žicom za mućenje, dobro sjediniti. Svinjski vrat isjeći na tri deblje šnicle. Svako parče mesa premazati marinadom, sa obje strane i složiti ih u, odgovarajuću, posudu. Ostatak marinade sipati preko mesa. Posudu poklopiti i ostaviti u frižider, na jedan sat.
U veći teflonski tiganj (ja sam koristila vok) staviti maslac i staviti na vatru, da se maslac rastopi. Na rastopljeni maslac ubaciti pasirani bijeli luk i izrendani đumbir. Promiješati i dinstati, dok luk ne pusti svoju aromu. Zatim preko rasporediti meso, iz marinade, a ostatak marinade sipati preko mesa. Polopiti tiganj i dinstati meso, na srednjoj temperaturi.
Za to vrijeme krompir očistiti, isjeći na veće kocke i staviti da se skuva. Skuvani krompir skloniti sa vatre i držati na šporetu.
Meso, dok se dinsta, nekoliko puta preokrenuti. Poslije pet minuta dinstanja sipati bijelo vino i nastaviti sa dinstanjem. Kada ostane 1/3 tečnosti u tiganju izvaditi meso na tacnu. U tiganj dodati kiselu pavlaku i, kašiku, kajmaka. Dobro promiješati, pa ubaciti, skuvani i ocijeđeni, krompir. Promiješati. Između krompira rasporediti svinjski vrat. Poklopiti i, na tihoj temperaturi, dinstati oko 10 minuta.
Zatim, kašikom, odvaditi višak masnoće iz sosa. Svinjki vrat, kao i krompir, poslužiti sa salatom, po želji.