PEČENA ĆURKA
- 1 ćurka (3 do 4 kilograma)
- 3 mrkve
- 1 jabuka
- 1 luk
- 4 čene brlog luka
- 3 dl vode
- 100 gr pršuta
- senf
- aleva paprika
- so, biber
Način pripreme:
- Ćurku očistite, operite, osušite i dobro posolite.
- Ostaviti da stoji barem 2 sata pre pečenja.
- Pobiberiti, posuti alevom paprikom i namazati senfom.
- Oguliti jabuku i smjestiti je u unutrašnjost ćurke.
- Obložiti je pršutom, prebaciti u tepsiju.
- Pored ćurke poredati izrezan luk, mrkvu i bijeli luk.
- Nauljiti i staviti u rernu na 250 stepeni dok ne porumeni.
- Kada porumeni prevrnuti je naopako, da su prsa sa donje stranje i zaliti je tekučinom iz pečenja.
- Smanjiti temperaturu na 160 stepeni i ostaviti da se peče dok ne bude gotova.