ZAPEČENE TORTILJE SA JUNETINOM I SIROM
- 1/2 kg mlevene junetine,
- 2 glavice sitno seckanog crnog luka,
- 2 manje tikvice isečene na kockice,
- 12 tortilja,
- 2 1/2 šolje enchilada sosa (recept pogledajte ispod),
- 3 šolje rendanog sira – može i više vrsta (trapist, mozzarela…).
Enchilada sos:
Za ovaj soso vam je potrebno:
- 2 kašike ulja,
- 2 kašike brašna,
- 4 kašike čilija u prahu,
- 1/2 kašičice sučenog belog luka,
- 1/2 kašičice soli,
- 1/4 kašičice kima,
- 1/4 kašičice origana,
- 2 šolje bistre pileće supe.
Zagrejte ulje i na njemu propržite brašno. Dodajte ostale sastojke i sve mešajte dok se ne zgusne.
U zagrejan tiganj stavite nekoliko kapi ulja. Kada se ugreje stavite junetinu, posolite je i pustite da se dinsta. Potrebno je da se dinsta sve dok ne postane braon boje.
Kada je junetina gotova, stavite je u jednu posudu. Na istoj masnoći sada propržite luk i tikvice. I njih je takođe potrebno malo posoliti. Ne preterujte sa soli jer je i enchelada sos kao i sir dosta slan.
Nakon nekoliko minuta, skinite tiganj sa povrćem sa šporeta i sjedinite sve sa junetinom.
Sada pripremite vatrostalnu posudu. U nju sipajte jednu šolju enchilada sosa. Nagnite posudu tako da celo dno bude prekriveno sosom.
Sada uzmite tortilje. Na svaku tortilju po sredini stavite mešavinu junetine i povrća. Preko toga stavite rendani sir. Preko sira stavite jednu punu kašiku enchilada sosa. Zamotajte tortilje i ređajte u vatrostalnu posudu, jednu do druge.
Ostatak sosa prelite preko svake tortilje. U zagrejanoj rerni pecite tortilje oko 30 minuta. zatim izvadite posudu iz rerne i preko pospite ostatak rendanog sira. Vratite u rernu da se na kratko zapeče.
Služite toplo i u dobrom društvu.