KREMASTI RIŽOTO S ŠKAMPIMA
Brzo, ukusno i zdravo jelo za cijelu obitelj
Potrebno je:
Potrebno je:
1 šalica riže okruglog zrna
400 g repova škampi
1 rajčica
1 luk
korica pola limuna
1-2 režnja češnjaka
vrhnje za kuhanje, 250 ml
1-2 žlice maslaca
maslinovo ulje
400 g repova škampi
1 rajčica
1 luk
korica pola limuna
1-2 režnja češnjaka
vrhnje za kuhanje, 250 ml
1-2 žlice maslaca
maslinovo ulje
Po želji:
1-2 žlice crvene ili crne riže, radi šarenila
1-2 žlice crvene ili crne riže, radi šarenila
1 deci vina (iako alkohol kuhanjem isparava, ovaj dio za malu djecu jednostavno preskočite)
oko 1 litre ribljeg ili povrtnog temeljca za podlijevanje
oko 1 litre ribljeg ili povrtnog temeljca za podlijevanje
Kako pripremiti temeljac?
Za povrtni: 2-3 mrkve, pola glavice luka te pušlek (vezicu) peršina kuhajte na srednje jakoj vatri u oko 1-1,5 litre vode. Ovome po želji dodajte i komad ribe, može i smrznute, za varijantu sa škampima. Oni koji žele raditi varijantu sa piletinom neka dodaju kosti koje ostanu nakon odvajanja mesa za rižoto.
Za povrtni: 2-3 mrkve, pola glavice luka te pušlek (vezicu) peršina kuhajte na srednje jakoj vatri u oko 1-1,5 litre vode. Ovome po želji dodajte i komad ribe, može i smrznute, za varijantu sa škampima. Oni koji žele raditi varijantu sa piletinom neka dodaju kosti koje ostanu nakon odvajanja mesa za rižoto.
Priprema:
1. Pristavite kuhati temeljac od povrća. Rajčicu zarežite 4 puta oko zelenog dijela te ubacite na oko pola minute do minutu u kipuću vodu u kojoj se kuha temeljac/bouillon. Izvadite, ogulite, odstranite sjemenke te nasjeckajte na sitne kockice.
2. Na maslacu lagano zažutite sitno nasjeckanu polovicu češnjaka i repove škampa. Ne zaboravite ih razrezati uzdužno na leđnom dijelu kako bi se što bolje rastvorili tako bili što ukusniji. Stavite kratko na stranu.
1. Pristavite kuhati temeljac od povrća. Rajčicu zarežite 4 puta oko zelenog dijela te ubacite na oko pola minute do minutu u kipuću vodu u kojoj se kuha temeljac/bouillon. Izvadite, ogulite, odstranite sjemenke te nasjeckajte na sitne kockice.
2. Na maslacu lagano zažutite sitno nasjeckanu polovicu češnjaka i repove škampa. Ne zaboravite ih razrezati uzdužno na leđnom dijelu kako bi se što bolje rastvorili tako bili što ukusniji. Stavite kratko na stranu.