SUŠENI PARADAJIZ U MASLINOVOM ULJU

Sastojci: Da biste napunili 3 tegle/staklenke, autorica Neda Duhović (She.hr magazin)savjetuje ove sastojke i potrebne količine: 2,5 kg svježeg paradajza, so, začini (npr. lovorov list, bosiljak, timijan), po želji – chilli papričice, 3-4 glavice bijelog luka i maslinovo ulje.

Kako pripremiti: Paradajz operite, posušite kuhinskom krpom i po dužini prepolovite. Stavite ih na lim od pećnice obložen papirom za pečenje, posolite i pecite u pećnici na 100 C s lagano otvorenim vratima 6-8h ( ili ih posušite prirodno, nekoliko dana na otvorenom i jakom suncu). Tokom pečenja/sušenja paradajz okrećite svakih 30-ak minuta. Suhe po želji pospite začinskim biljem. Kada ih budete redali u tegli između redova stavite listiće bijelog luka, po želji čili papričicu i lovorov list. Ulijte maslinovo ulje do vrha i dobro zatvorite teglu. Rok trajanja ovako pripremljenog paradajza je oko 4 sedmice. Koristite ih uz slana peciva, pite, pizze, fritajama ili foccaciama.

http://namirnice.ba

Paypal donacija

Popularni postovi