BAKLAVA SA ORASIMA I VIŠNJAMA
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pite i savijače
- 2 čaše jogurta
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mineralne
- 3 jaja
- 1 vanili šećer
- 1 prašak za pecivo
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g sjeckanih oraha
- oko 500 g višanja
- 3 čaše vode
- 2, 5 čaše šećera
Priprema
- Rernu zagrijte na 180 C, a veliku tepsiju od rerne ili neku sličnu nauljite i pripremite za slaganje baklave.
- U jednoj posudi izmiksajte jogurt, šećer, ulje, mineralnu, jaja, prašak za pecivo i mljevene orahe.
- U tepsiju stavite jednu koru – premažite ju smjesom (u tanjem sloju, ne predebelo). Kada dođete do sredine slaganja (izbrojite kore pa otprlike procijenite) premažite smjesom i po smjesi pospite grubo sjeckane orahe. Zatim ponovno stavite koru, premažite pa u ovaj red složite višnje.
- Dalje nastavite slagati dok ne potrošite kore.
- Zadnju koru ne mažite.
- Izrežite baklavu u kocke ili rombove.
- Stavite da se peče oko 30 minuta.
- Vruću baklavu zalijte preljevom koji ćete pripremiti tako da u loncu skuhate vodu i šećer dok se ne otope.
- Na baklavu možete staviti nešto teže kako bi vam kore bile ravne – stavite jednu tepsiju na kolač te ju malo napunite vodom. Tepsiju s vodom možete maknuti nakon 10ak minuta.