ZIMNICA - DŽEM OD GROŽĐA
SASTOJCI
2,5 kg grožđa
½ šalice vode
150 ml meda, nektara od agave ili javorova sirupa
300 g šećera
paketić sredstva za pripremu džema
2 žlice limunova soka
2,5 kg grožđa
½ šalice vode
150 ml meda, nektara od agave ili javorova sirupa
300 g šećera
paketić sredstva za pripremu džema
2 žlice limunova soka
PRIPREMA
- Grožđe operite, otrgnite bobice pa ih s vodom kuhajte 20 minuta kako bi omekšale.
- Maknite s vatre te, kad se malo ohlade, propasirajte da biste uklonili kožice i sjemenke.
- Pulpu stavite u lonac i zagrijavajte na srednjoj vatri. Kad zakipi, dodajte joj med (ili nektar od agave ili javorov sirup) te sredstvo za pripremu džema pomiješano sa šećerom.
- Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi, a smjesa ne zgusne, 15 do 20 minuta.
- Na kraju dodajte limunov sok, pojačajte vatru i, kad zakipi, kuhajte još 3 minute. Vruće ulijte u zagrijane sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi.