GOVEĐA JETRICA U UMAKU OD CRVENOG VINA
Goveđa jetrica napravljena u sočnom umaku od crvenog vina odlično ide uz zelenu salaticu i kuvanu rižu. Pravi ručak za specijalne prilike.
Jetrica je dobar izbor jer je puna vitamina i minerala (vitamin A i vitmini grupe B, gvožđe, cink, bakar, …). Ipak, treba imati na umu da ima veći nivo holesterola, pa nije idealna za svakog, a preporučuje se da kupujete organsku jetricu ili bar onu lokalnu, proverenih proizvođača.
Sastojci:
Za jetru:
- 400 gr goveđe jetre
- 1 kašika putera
- 1 kašika ulja
Umak od vina:
- 1 vlašac
- 1 kašika putera
- 1 šolja (od 250 ml) crvenog vina
- 1 goveđa kocka za supu
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1/4 šolje tople vode
- 1/4 šolje pavlake
- 1/3 šolje mleka
- 1/4 šolje balzamiko sirćeta
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1kašičica šećera
- So, biber i beli luk u prahu
Prvo pripremite jetru. Potreban vam je oštar nož da biste skinuli vezivno tkivo, kojim je obložena jetra. Ovako pripremljena jetra će biti mekanija. Iseckajte je na jednake komadiće i ostavite sa strane.
Zagrejte 1 kašiku putera u dubljem tignju (dok ne počne gotovo da krčka). Iseckajte vlašac, pa ubacite u tiganj. Dinstajte dok ne omekani.
Dodajte šolju crvenog vina i goveđu kocku za supu. Ostavite da krčka nekoliko minuta dok se kocka ne rastvori. U međuvremenu sa strane u šolji pomešajte kukuruzni skrob i toplu vodu da biste dobili pastu, pa je uspite u mešavinu sa vinom i lukom, mešajući mutilicom stalno. Neka krčka još par minuta dok se ne zgusne (mešajte povremeno). Dodajte pavlaku i mleko, neka krčka par minuta – ne zaboravite mešati. Ako smesa bude pregusta dodajte još mleka.
Sos finiširajte sa dodavanjem balzamiko sirćeta i jabukovog sirćeta. Ubacite i malo šećera, so, biber i beli luk u prahu po ukusu. Ostavite da još kratko krčka na najnižoj temperaturi, pa skinite sa šporeta i ostavite sa strane.
U posebnoj tavi zagrejte 1 kašiku putera i 1 kašiku ulja. Ubacite komadiće jetre, pa ih pržite dok ne porumene. Sklonite sa šporeta, pa posolite. Ostavite tako par minuta, pa prženu jetru premestite u poseban tanjir, a u tavu u kojoj se pržila jetra uspite pripremljen sos da bi se ukusi pomešali. Zagrejavajte na vatri lagano i mešajte. Sada ubacite i pečenu jetricu iz tanjira i sve promešajte. Služite toplo uz kuvanu rižu i svežu salatu.
http://lifepressmagazin.com/