KREMASTE LAZANJE SA PILETINOM
Potrebni sastojci:
- 12 komada testenine za lazanje,obarenih
- 450 g pilećeg belog mesa, skuvanoh i iseckanog na kockice
- 3 šolje naribanog parmezana
- 4 šolje naribanog mocarela sira
- 180 g mladog spanaća
- 12 lenti slanine, prepržene i iseckane na kockice
- 1 kašičica italijanskih začina (bosiljak, origano, ruzmarin)
- 1 kašika naseckanog peršuna
Za umak od belog luka
- 8 šolja mleka
- 2 kašike pilećeg bujona
- 8 kašika putera
- 4 čena belog luka, sitno naseckanog
- 12 kašika brašna
- So, biber
- Prstohvat naribanog muskatnog oraščića
- 1 kašičica italijanskih začina
- ¼ šolje naribanog sira
Uključite rernu da se greje na 175C, a četvrtastu vatrostalnu posudu namastite, a zatim krenite sa pripremom kremastog sosa.
Mleko i bujon sipajte u veću posudu i stavite na šporet da prokuva, a zatim sklonite sa šporeta. U posebnoj posudi stavite puter da se otopi, dodajte beli luk i pustite da se zagreje. Na puter dodajte brašno i dinstajte 1-2 minuta, a zatim lagano dodavajte mleko, stalno mešajući žicom za mućenje da se ne stvore grudvice.
Začinite umak i ostavite da se kratko prokuva pa krenite na sastavljanje vaše lazanje.
Na dno vatrostalne posude sipajte tanak sloj sosa, na sos poslažite 4 komada obarene testenine pa sve zalijte sa još jednim slojem sosa. Na soso sipajte polovinu piletine, oko 1 šolju naribanog parmezana i jednu šolju mocarele, a zatim dodajte polovinu listova spanaća i 1/3 pržene slanine. Sve prekrijte sa još 4 komada testenine pa ponovite postupak.
Lazanju završite sa testeninom, prelijte umakom preostalim sirevima, slaninom i naseckanim peršunom. Pecite u zagrejanoj rerni 20-25 minuta.
http://lifepressmagazin.com/