MUSAKA OD PATLIDŽANA

Sastojci:
  • 3 veća patlidžana
  • 3 jaja
  • 1 šolja brašna
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 paprika
  • 1 paradajz
  • so
  • biber
  • mješavina začina
  • bijeli luk
  • peršun ili origano
Priprema:
  1. Ogulite patlidžan i isijecite na kriške. Posolite i prelijte vodom, pa ostavite da stoje 10-tak minuta. Zatim procijedite i začinite mješavinom začina. Umutite tri jajeta. Svaku krišku patlidžana uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja. Pržite u vrelom ulju, dok ne porumene s obje strane.
  2. Na malo ulja ispržite glavicu sitno isjeckanog luka, dodajte i sitno sjeckanu papriku, zatim i meso. Kad meso bude prženo, dodajte sitno sjeckan, oljušteni paradajz, mješavinu začina, so, biber i po želji ostale začine. Još kratko dinstajte, pa sklonite s vatre. U vatrostalni pleh poredajte red pohovanih patlidžana, pa preko staviti polovinu smjese od mesa i povrća.
  3. Prekrijte drugim slojem patlidžana, pa preko stavite ostatak smjese od mesa. Prekrijte još jednim redom patlidžana. Umutite jaja i pavlaku, začinite po želji, pa prelijte preko. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, oko 20 minuta dok ne porumeni. Ako želite preko možete dodati rendani sir ili vrhnje.

Paypal donacija

Popularni postovi