PEKMEZ OD KARAMELISANIH DUNJA

Dunja je danas pomalo zapostavljena. Čini se da jedino što ima je taj čuveni, opojni miris. Tvrda je, grbava, pomalo opora, skuplja usta, teško se čisti, u sredini je uglavnom crljiva… Poziva na odustajanje. Ali, ipak ne činite to. Ova aromatična voćka pruža mnogo mogućnosti. Zaista se mnogo toga od nje može napraviti

SASTOJCI:
– 1,5 kg očišćenih dunja
– 350 ml jabukovog vina (apple cider-a)
– 2 kašike jabukovog sirćeta
– 1 kašika mlevenog cimeta
– 250 g smeđeg šećera

IZRADA:
Uključite rernu da se greje na 170ºC.
Očistite dunje i isecite ih na kockice. Ako su skroz zrele (jarko žute boje) nije ih potrebno ljuštiti.
Stavite dunje u veliku šerpu i prelijte ih sa jabukovim vinom. Poklopite i ostavite da se krčkaju 30 do 40 minuta dok ne omekšaju. Povremeno promešajte. Omekšale dunje izblendirajte ili sameljite štapnim mikserom u pire.
Pireu od dunja dodajte cimet, jabukovo sirće i šećer, pa sve dobro izmešajte. Vlažnom krpom obrišite zidove šerpe, pa ju stavite u zagrejanu rernu. Ostavite pekmez da se peče oko 2 sata tj. dok se masa ne karameliše, postane vrlo gusta i tamno narandžasta.
Vreo pekmez sipajte u sterilisane tegle.

Paypal donacija

Popularni postovi