PILETINA U UMAKU OD BIJELOG VINA I GLJIVA
Potrebni sastojci:
- 50 g putera
- Ma lo maslinovog ulja
- 2 crvena luka
- 4 čena belog luka, naseckana na ploškice
- 125 g slanine
- 8 komada pilećeg mesa s kostima
- 250 g gljiva
- 500 ml belog vina
- 250 ml pavlake za kuvanje
- So, biber
- Sveže naseckan peršun
Puter i malo maslinovog ulja sipajte u veću tavu i stavite na šporet da se zagreje. Pržite piletinu na tavi da dobije lepu zlatnu boju sa svih strana pa ih izvadite na tanjir.
Crveni luk sitno naseckajte pa dinstajte na tavu na kojoj ste pržili piletinu, dodajte slaninu naseckanu na kockice pa sve skupa dinstajte. Kad je crveni luk omekšao dodajte beli luk pa sve dinstajte još 30 sekundi i izvadite na tanjir na koji ste izbvadili piletinu.
Zatim, u tavu dodajte naseckane gljive i dinstajte najmanje pet minuta, dok u potpunosti ne omekšaju. Gljivama dodajte piletinu i dinstani luk sa slaninom pa sve skupa promešajte, zalijte belim vinom ostavite da zakuva i pustite da lagano krčka 15-25 minuta dok se piletina u potpunosti ne skuva.
Nakon toga, sipajte pavlaku za kuvanje i ostavite da nepokriveno krčka još 10 minuta, začinite solju i biberom, dodajte sveže naseckan peršun i poslužite sa rižom, testeninom ili hrskavim hlebom.