SARMICE OD SLATKOG KUPUSA PUNJENE TELETINOM
Potrebni sastojci:
3 šolje paradajza naseckanog na kockice
1 šolja belog vina
2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
So, biber
3 kašike sveže naseckanog bosiljka
Prstohvat tucane ljte paprike
½ šolje naseckanog peršuna
http://lifepressmagazin.com
- 670 g mlevene teletine
- 1 veća glavica kupusa
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 šolja sitno seckanog crvenog luka
- 2 čena belog luka, sitno naseckana
- 450 g spanaća, opranog, obarenog i iseckanog
- 1 jaje
- So, biber, origano
- 1 šolja kuvane riže
Za umak:
Prvo napravite umak. Sipajte ulje u posudu i stavite da se zagreje na šporetu, a zatim dodajte beli luk. Čim beli luk počene da cvrči dodajte paradajz, pojačajte temperaturu i čim počne krčkati smanjite. Sipajte vino, dodajte so, biber i tucanu papriku, pa dodajte i bosiljak. Ostavite neka krčka 15 minuta pa sklonite sa vatre.
Kupusu izvadite koren tako da ne ošetetite listove i pa ga barite u slanoj kipućoj vodi 7-8 minuta. Izvadite iz vode i ostavite da se hladi.
U šerpu sipajte maslinovo ulje i stavite na šporet da se zagreje pa dinstajte crveni luk dok ne postane providan, zatim dodajte beli luk i dinstajte još nekoliko minuta. U posebnu posudu sipajte teletinu, spanać, proprženi luk, jaje i rižu. Začinite solju, biberom i origanom
Odvojite listove kupusa i odrežite tvrdi deo sa listova, ali da ne oštetite list i punite ih pripremljenom smesom te motajte u sarmice.
Sarmice slažite u vatrostalnu posudu, a preko njih sipajte pripremljen umak. Pecite poklopljeno u rerni zagrejanoj na 190C, 45 minuta. Nakon tog vremena sklonite poklopac i pecite još 15 minuta.
Gotove sarmice pospite svežim peršunom.
http://lifepressmagazin.com