ŠKARPINA NA GRČKI NAČIN
Nakon što sve sipate u tepsiju i ubacite u rernu, navijte alarm na 1h. Nakon tog vremena imate kompletan ručak. Osim škarpine, na ovaj način možete spremiti i drugu vrstu morske ribe.
2 škarpine od oko 300 g svaka
so, sveže mleveni crni biber po ukusu
1 kašičica mlevene crvene paprike
manja veza sitno seckanog peršuna
1 limun isečen na tanje kriške
4 krompira srednje veličine, očišćena i isečena na osmine
1 velika glavica luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
60 ml maslinovog ulja
500 ml paradajz pelata
120 ml belog vina
1 kašika suvog origana
i još 180 ml maslinovog ulja
Uključite rernu da se greje na 220°C.
Očišćene škarpine stavite u veliku tepsiju ili plitki pekač. Oštrim nožem napravite po 3 reza sa svake strane ribe. Poprskajte sa malo maslinovog ulja, pa pospite solju, biberom i crvenom mlevenom paprikom sa obe strane. U rezove ugurajte po malo peršuna. Tanke kriške limuna stavite u unutrašnjost ribe. Oko ribe rasporedite krompir. Još malo posolite i poboberite ako je potrebno, pa ostavite sa strane.
U tiganju dinstajte luk i beli luk na maslinovom ulju dok luk ne omekša i zamiriše. Dodajte paradajz pelat, vino i origano. Posolite i pobiberite sos prema ukusu i krčkajte oko 10 minuta. Sipajte sos preko ribe, pa dodajte 250 ml hladne vode i 180 ml dobrog maslinovog ulja. Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 1h tj. dok riba ne omekša. Ako tečnost ispari dodajte po potrebi oko 250 ml ključale vode. Povremeno prelivajte ribu sosom tokom pečenja.
Služite uz dobar, domaći hleb.