ŠKARPINA NA GRČKI NAČIN

Nakon što sve sipate u tepsiju i ubacite u rernu, navijte alarm na 1h. Nakon tog vremena imate kompletan ručak. Osim škarpine, na ovaj način možete spremiti i drugu vrstu morske ribe.

2 škarpine od oko 300 g svaka
so, sveže mleveni crni biber po ukusu
1 kašičica mlevene crvene paprike
manja veza sitno seckanog peršuna
1 limun isečen na tanje kriške
4 krompira srednje veličine, očišćena i isečena na osmine
1 velika glavica luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
60 ml maslinovog ulja
500 ml paradajz pelata
120 ml belog vina
1 kašika suvog origana
i još 180 ml maslinovog ulja

Uključite rernu da se greje na 220°C.
Očišćene škarpine stavite u veliku tepsiju ili plitki pekač. Oštrim nožem napravite po 3 reza sa svake strane ribe. Poprskajte sa malo maslinovog ulja, pa pospite solju, biberom i crvenom mlevenom paprikom sa obe strane. U rezove ugurajte po malo peršuna. Tanke kriške limuna stavite u unutrašnjost ribe. Oko ribe rasporedite krompir. Još malo posolite i poboberite ako je potrebno, pa ostavite sa strane.
U tiganju dinstajte luk i beli luk na maslinovom ulju dok luk ne omekša i zamiriše. Dodajte paradajz pelat, vino i origano. Posolite i pobiberite sos prema ukusu i krčkajte oko 10 minuta. Sipajte sos preko ribe, pa dodajte 250 ml hladne vode i 180 ml dobrog maslinovog ulja. Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 1h tj. dok riba ne omekša. Ako tečnost ispari dodajte po potrebi oko 250 ml ključale vode. Povremeno prelivajte ribu sosom tokom pečenja.
Služite uz dobar, domaći hleb.

Paypal donacija

Popularni postovi